online adverteren www.m4n.nl

Er is een nieuw supergaaf peer 2 peer programma. Het is te downloaden vanaf http://dcplusplus.sourceforge.net/.

Zelf vind ik dit programmaatje veel beter dan Kazaa. In DC++ zit bijvoorbeeld helemaal geen reclame. Wat ook een groot voordeel is van DC++ is dat je gebruik kunt maken van verschillende hubs, waarbij doorgaans geen gebruikers worden toegelaten die niets willen delen. Dit in tegenstelling tot Kazaa, waar de helft van de gebruikers wel wil downloaden, maar geen bestanden wil delen.

Wanneer je het programma pas gedownload hebt is het belangrijk dat je eerst een directory op je harde schijf aanbiedt om te delen, dit kan een directory zijn met mp3-bestanden, videobestanden, plaatjes of installatiebestanden voor programma's en spellen. Dit doe je door te klikken op Bestand --> Instellingen, klik dan op Delen en vervolgens op de knop Voeg map toe, zie hieronder

15.png

Zelf heb ik een hele harde schijf gedeeld van ruim 20 GB. Het is namelijk zo, dat wanneer je meer deelt, je toegang krijgt tot meer hubs.
Wanneer je een gedeelde map hebt ingesteld kun je op zoek gaan naar een geschikte hub. Dit doe je door te kiezen voor het menu Beeld --> Openbare hubs. Er wordt dan een nieuw tabblad in het programma geopend waar de openbare hubs in geladen worden. De hubs staan op volgorde van het aantal gebruikers wat er op ingelogd is. De hub die bovenaan staat, heeft dus de meeste gebruikers. Zie ook hieronder.

16.png

Je kunt nu inloggen op een hub door te dubbelklikken op de naam ervan. Er opent dan weer een nieuw tabblad in het programma, waarin de hub geopend wordt. Als je geluk hebt, wordt je toegelaten. Maar je kunt ook makkelijk genoeg geweigerd worden. Redenen dat je geweigerd wordt kunnen zijn:

De hub is vol.
De hub kan geen verbinding maken of antwoordt niet.
Je deelt te weinig bestanden (dit is een van de belangrijkste redenen dat je niet kunt inloggen op een hub)
Je hebt geen uploadslots geopend.

Wanneer je op een bepaalde hub geweigerd wordt ga je gewoon weer terug naar het tabblad met de openbare hubs en selecteer je een andere hub of je past je instellingen aan. Net zolang totdat je ergens wel wordt toegelaten. Wanneer je met succes bent ingelogd op een bepaalde hub, krijg je een chatscherm te zien met rechts de gebruikers die op de hub zijn ingelogd. In het scherm zelf kun je chatten. Je zult zien dat de voertaal regelmatig zweeds of noors is, maar er zijn ook wel hubs waar engels gesproken wordt. Verder zijn er op DC++ ook erg veel oost-europeanen.
Wanneer je een erg goede hub gevonden hebt kun je die toevoegen aan je favorieten, dit doe je door in de regel onder het chatscherm van de desbetreffende hub het volgende commando in te typen:

/fav

Je favoriete hubs kun je later altijd weer opvragen door bovenin het scherm te klikken op de gele ster.

17.png

Wanneer je bent ingelogd op een of meerdere hubs wil je natuurlijk nog iets kunnen downloaden. Dit doe je door bovenin het scherm te klikken op het vergrootglas, vervolgens type je een zoekterm in in de zoekbalk, kies je een bestandstype en klik je op Zoeken. Het is overigens handig om een vinkje te zetten bij Alleen gebruikers met open slots. Hierdoor maak je namelijk de kans dat je het bestand ook daadwerkelijk kunt downloaden een stuk groter.

20.png

Je kunt nu een bestand downloaden door er op te dubbelklikken. Zie ook hieronder.

21.png

De werking van het programma zal nu wel ongeveer duidelijk zijn. Nu zal ik twee dingen bespreken die wat dieper op de werking van het programmaatje ingaan.

Het installeren van de Nederlandse taalmodule
Omdat DC++ een opensource-programma is en het modulair van opbouw is, kun je een eigen taalmodule installeren. De taal die standaard in het programma geïnstalleerd is is natuurlijk engels, maar je kunt DC++ ook een Nederlands uiterlijk geven. De taalmodule voor de versies 0.307 tot 0.401 heb ik even gezipt en kun je hier downloaden. Mocht je een nieuwere versie van DC++ hebben, kijk dan even op de site van DC++ om daar de bijbehorende taalmodule te downloaden. Pak het bestand uit op je eigen harde schijf en plaats het in de map waar je ook DC++ geïnstalleerd hebt. Vervolgens ga je naar File --> Settings... --> Appearance.

22.png

Klik op de knop browse, selecteer het Nederlandse taalbestand en klik op OK. Sluit DC++ af en start het daarna meteen weer op. Je zult zien dat de menu's nu allemaal in het Nederlands zijn.

Het opvragen van een andere lijst met openbare hubs
Wanneer je de lijst met openbare hubs opvraagt, wordt waarschijnlijk de lijst opgehaald vanaf http://www.hublist.org/PublicHubList.config.bz2. Er zijn echter meerdere lijsten die je in DC++ kunt gebruiken om openbare hubs te vinden. Onder andere de volgende:

http://www.hublist.org/PublicHubList.config.bz2
http://www.1stleg.com/PublicHubList.config.bz2
http://dreamland.gotdns.org/PublicHubList.config.bz2
http://www.neo-modus.com/PublicHubList.config.bz2

Het wisselen van hublijst doe je als volgt: ga naar Bestand --> Instellingen en kies voor Downloaden. Type onder Hub lijst URL het adres van de alternatieve hublijst en klik op OK.

23.png

Ga nu naar de lijst met openbare hubs en klik op de knop vernieuwen. De nieuwe lijst met hubs zal nu in het venster verschijnen.

Het zoeken en vinden van Nederlandse hubs
Aangezien er vele verschillende hubs te vinden zijn, zul je waarschijnlijk toch proberen te zoeken naar een hub die aansluit bij je eigen interesses. Wanneer je geïnteresseerd bent in nederlandstalige geluidsbestanden en films, kun je deze het beste zoeken op een Nederlandse hub. Het zoeken naar een Nederlandse hub doe je door de hublijst met openbare hubs op te vragen en dan de Nederlandse hubs eruit te filteren. Type onder Filter het woord dutch, druk op enter en je krijgt een lijst met Nederlandse hubs. Zie ook de afbeelding hieronder.
Voor de volledigheid zal ik hier ook de hubadressen plaatsen van de Nederlandse hubs die ik momenteel (10 juli 2004) in mijn favorieten heb staan. Je kunt deze hubs opvragen door in het scherm met openbare hubs onder Handmatig met adres verbinden het adres van de hub te typen, druk op enter en als alles goed gaat zul je dan de betreffende hub binnengaan. Zie ook de afbeelding hieronder.

HubnaamHubadres
[NL] MagMax-Maxi 100 Mbit - [NL] MagMax-Maxi de grootste, gezelligste en snelste nederlandstalige hub op direct-connect (magmarmaxi.no-ip.info)magmarmaxi.no-ip.info
[NL LEKKERHOLLANDS 2004 HUB (lekkerhollands.hopto.org:4111)lekkerhollands.hopto.org:4111
THE NETHERLANDS(¯ ·.¸¸.-> ® FINEST HUB ® <-.¸¸.·’¯) (netherlandsfinest.no-ip.com:555)netherlandsfinest.no-ip.com:555
[NL] Nederland Muziekland (digarix.no-ip.info:4221)digarix.no-ip.info:4221
[NL]Rockitsplace - Welkom op Rockitsplace (rockitsplace.no-ip.info)rockitsplace.no-ip.info

18.png

Veel succes met DC++!

online adverteren www.m4n.nl

Terug naar de homepage van Lachbui

 © 2004 - 2010 Jan Hengeveld.